Hoe verdeel je voor- en achtergrond goed in je mix?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Voor- en achtergrond verdeling is de grote goocheltruc van een mixer. Dit is waar het meeste in valt te winnen om je mix optimaal te laten uitblinken. Net als onze ogen, luisteren onze oren het gemakkelijkst naar diepte. Een goeie mix heeft dus ook een hoog gehalte van diepgang. We geven je vier waardevolle tips waarmee je aan de slag kunt met de verdeling voor voor- en achtergrond in je mix.


Tip 1: creëer diepgang door middel van compressie

Compressie staat in de EDM voornamelijk bekend als “sausage maker”, een effect waarmee je je mix platdrukt. Maar het kan ook goed op subtielere wijze worden ingezet om iets naar de achtergrond te drukken en dus meer diepgang te creëren.

De lucht die we inademen dempt geluid. Hoe meer lucht tussen jou en de geluidsbron, hoe meer het geluid wordt gecomprimeerd. Een compressor kan dit effect soortgelijk nabootsen.

Multiband compressie is nog preciezer in het nabootsen van luchtdemping. Hoe hoger de geluidsfrequentie hoe korter de golflengte. Kortere golflengtes dempen daarom eerder dan langere golflengtes (lagere frequenties).


Tip 2: speel met galm (Reverb)

Galm geeft een gevoel van ruimtelijkheid. Het duwt je partij naar achteren en naar de breedte (het stereobeeld). Door met de dimensies en de galm tijd te spelen is het mogelijk om de ruimtelijkheid waarin de partij zich bevindt aan te passen, van een badkamergalm tot een kerkgalm.


Tip 3: maak gebruik van echo (Delay)

Echo creëert ook een gevoel van ruimtelijkheid. Denk aan de weerkaatsing van geluid in de bergen. Stel je echo instellingen in t.o.v. de ruimte die je wil nabootsen. Geluid reflecteert op harde oppervlaktes en afhankelijk van het volume van je ruimte zal de reflectietijd zich aanpassen.


Tip 4: volume (Levellen) en compressie

Hoe groter de afstand tot iets, hoe zachter het geluid. Door de demping van lucht en obstakels, verliest geluid volume over afstand. Levellen gaat dus gepaard met de eerste tip, compressie. Hoe groter de afstand, hoe extremer de compressor instellingen. Maar ook: hoe zachter het volume (de output).


Fletcher-Munson curve

Deze grafiek toont dat het menselijk oor het gevoeligst is voor de Frequenties 1KHz en 4 KHz. Er valt meer af te lezen van de grafiek wat nuttige informatie biedt bij het mixen van je tracks.


Natuurlijke compressie

Onze oren dempen van nature geluid. Ze passen zich aan op de omgeving zodat harde geluiden (transiënten) ons zo min mogelijk schaden. Gebruik dit in je voordeel door bijvoorbeeld het oor te laten wennen aan luide transiënten (vandaar dat fades en swells vaak goed werken voor een harde drop aangezien het oor zich beter aan leert passen op wat gaat komen).


Wil je meer diepgang creëren in je mix?

Neem dan contact op met Pepijn van 90%Musicproductions. Hij legt je graag het een en ander uit over het maken van een eigen mix. Bel via 06 46 54 55 99 of mail naar 90permusprod@gmail.com.

19 weergaven0 opmerkingen