Hoe maak je een track sneller af?

Wil je weten hoe je een track sneller afmaakt? 90%Musicproductions geeft je drie tips waarmee jij aan de slag kunt gaan!


Tip 1: breng structuur aan

Breng structuur aan op alle vlakken. In je workflow, in je organisatie en in je mentaliteit. Het is belangrijk dat je zakelijker wordt in je aanpak.


Voorbereiding is hierin cruciaal. Zet je track aan, pak er een notitieblok bij en ga conceptualiseren. Je kan dit het beste doen wanneer je weer fris naar je track luistert, bijvoorbeeld wanneer je de track voor het eerst beluisterd op een dag. Stel jezelf tijdens het luisteren de volgende vragen:


Wat valt op (positief en negatief)?

Wanneer je fris naar je track luistert zullen er dingen opvallen in de mix. Dit zijn vaak dynamiek of frequentie gerelateerde zaken. Denk aan levellen of EQ.


Waar wil ik naartoe?

Deze vraag kan je het beste zo vroeg mogelijk aan jezelf stellen. Het geeft richting wanneer je het even niet meer weet en is cruciaal voor de overtuiging van je eindproduct. Je dwaalt minder snel af. Je maakt doelbewustere keuzes. Je ontwikkelt een duidelijke visie en niet een half vaag concept.


“Maar limiteert deze aanpak dan niet de artistieke keuzes?”

Er is te veel mogelijk om één ideaal na te streven. Ik denk dat het de optelling is van je producten die waardevol is voor je artistieke profiel, niet een enkele eendagsvlieg. - Pepijn


Wat zegt mijn intuïtie?

Het klinkt wellicht zweverig maar “wij muziekproducers” kennen het gevoel maar al te goed. Luister naar je track en laat je leiden door je intuïtie. Vaak zijn de eerste momenten van inspiratie ook het krachtigst.


Werk met volgordes. Componeer, arrangeer, mix en master in deze volgorde. Als je pas één thema hebt en besluit dit volledig af te mixen, garanderen we dat je moeite zal hebben om verder te komen of nieuwe thema’s te verzinnen. Laat staan uit te werken. Ook zal het de overtuiging van je overgangen drastisch verlagen (tenzij je bereid bent daar tot het uiterste voor te gaan en niet te stoppen tot het lukt).


Organiseer je projecten, je bestanden, je computer. Iets als het vinden van de juiste sample of het exporteren van sporen mag je inspiratie niet in de weg staan.


Tip 2: doelen stellen

Door doelen te stellen zal je minder afhankelijk worden van sporadische inspiratie momentjes om je track te verbeteren. Stel doelen voor de volgende punten:


· Stijl/genre

· Eventuele samenwerkingen

· Wat wil je met het eindproduct?

· Deadlines


Zorg voor een helder plaatje en een realistisch beeld van je tracks potentieel.


Tip 3: behoud overzicht

Zorg ervoor dat je complete controle hebt over je project. Voeg nooit iets toe wat weinig tot geen effect heeft. Dit zal je track negatief beïnvloeden. Je verhoogt het energiegehalte van je track doordat het gemeenschappelijke volume stijgt. Dit maakt mixen een complexere uitdaging. Naamgeving en kleurtjes helpen bij het creëren van overzicht, zeker als je dag in dag uit aan verschillende projecten werkt.


Muziek laten mixen en masteren?

Kom je er niet uit? Zoek je hulp bij het afmaken van je track? Neem dan contact op met Pepijn van 90%Musicproductions. Hij helpt je graag bij het afmaken van je track. Bel hem via 06 46 54 55 99 of mail naar 90permusprod@gmail.com. Je kunt ook het contactformulier invullen.


14 weergaven0 opmerkingen