Hoe kun je als beginner muziek mixen?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Als je net bent begonnen met produceren in een DAW dan zijn de volgende drie mix tips essentieel. Deze drie stappen zijn leidend in het creëren van een sterke mix.


Levellen

Met levellen wordt bedoeld: de volumes regelen van je kanalen. Dit doe je zodat je productie gebalanceerd klinkt afhankelijk van wat jij mooi vindt. Goed levellen vereist geen compressie. Compressie kan zeker goed van pas komen in je mix, maar is niet essentieel om je klanken goed te balanceren.


Automation

Automation is het intekenen van het verloop van één specifieke parameter over verloop van tijd. Een parameter is een functie zoals de dry/wet knop op je effect. Je kan d.m.v. automation ultieme controle krijgen op je mix. Zo kun je effectenkarakteristieken aanpassen zoals jij dat wil. Het geeft je de mogelijkheid om te variëren, dynamisch contrast te creëren en de spanningsboog van je track te versterken met als resultaat het versterken van je luisteraars aandachtspanne en dus ook die van jezelf. Kortom: een verhoogd luisterplezier.


Galm (Reverb) en Echo (Delay)

Galm en Echo, beter bekend als Reverb en Delay, zijn de parels van het effectenrijk. Je creëert er sfeer mee, ruimtelijkheid, samenhang, cohesie en het smelt je track als boter aan elkaar.

Wees behoedzaam dat je niet zomaar Galm of Echo op je instrument gooit. De effecten hebben een specifiek effect op je mix en dit kan zowel in je voor- als nadeel werken.

Wees je bewust dat wanneer je deze effecten toepast, je niet alleen het sounddesign aanpast. Dit is het onderdeel van je brein wat zegt of je iets mooi of lelijk vindt. Ook zal het een invloed hebben op het stereobeeld en de ruimtelijkheid van je mix. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over hoe je een goede verdeling maakt van voor- en achtergrond in je mix.


Help me bij mijn eigen track!

Kom je er nog steeds niet uit? Neem dan contact op met Pepijn van 90%MusicProductions™. Hij helpt je graag bij het produceren van je eigen track. Bel naar 06 46 54 55 99 of mail naar 90permusprod@gmail.com.

20 weergaven0 opmerkingen