Hoe kom je erachter of een instrument je mix in de weg zit?

Bijgewerkt op: 26 okt. 2021

Frustratie. Je sporen klinken geweldig op solo, maar de sporen klingen gezamenlijk als een rommeltje, chaotisch, onduidelijk en ga zo maar door. Hoe kom je er nou achter of een instrument in je mix in de weg zit? De volgende drie tips zullen je helpen dit probleem te tackelen.


Tip 1: limiteer je melodielijnen (max. 3)

Te veel melodie vervaagt de focus van je track. Je luisteraar (dus ook jijzelf) zal geheid minder houvast hebben en dit heeft een zorgelijk effect op het succes van je track. Je kan melodielijnen dusdanig anders plaatsen in de mix dat ze elkaar minder in de weg zullen zitten. Een handig trucje maar niet altijd de oplossing. Weet je niet hoe je melodielijnen anders kan plaatsen in je mix? Lees meer over dit trucje in onze blog over melodielijnen.


Tip 2: verdeel je voor- en achtergrond

Wees bewust bezig met het verdelen van je voor en achtergrond in je mix. Belangrijke elementen waar de focus op moet liggen werken vaak het best op de voorgrond en ondersteunende elementen werken vaak beter wat verder naar de achtergrond. Om je mix te laten opvallen, is dit onderdeel erg belangrijk. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over de voor -en achtergrond verdeling van een mix.


Tip 3: verdeel het stereobeeld

Je stereobeeld is een krachtig medium om contrast te creëren in je mix. Als alles vanuit 1 richting lijkt te komen mengt het zich allemaal samen en zal je mix automatisch rommelig klinken. Verdeel je sporen over het stereobeeld en maak een enorme stap in het ophelderen van je mix. Ook hier kun je meer over lezen in onze blog over de verdeling van het stereobeeld in een mix.

Hulp bij het afmaken van je track?

Kom je er na deze tips nog steeds niet helemaal uit? Neem dan contact op met Pepijn van 90%Musicproductions. Hij helpt je graag bij het afmaken van je track of bij andere problemen die je tegenkomt bij het maken van je eigen muziek. Bel hem via 06 46 54 55 99 of mail naar 90permusprod@gmail.com. Hij staat je graag te woord. Je kunt ook het contactformulier invullen.

9 weergaven0 opmerkingen