Controleer je melodieën

Bijgewerkt op: 26 okt. 2021

Melodieën zijn wat je track doet uitspringen. Het trekt de aandacht van de luisteraar en kan dus heel krachtig zijn. Meerdere melodieën die door elkaar spelen kan werken en wordt al millennia lang gedaan (contrapunt). Echter resulteert dit in bijna alle gevallen tot complexere eindproducten. Dit geldt ook voor mixage. Meerder melodieën kan werken maar verhoogd de complexiteit om het goed te mixen. We geven je drie tips die je kunnen helpen bij het controleren van je melodieën in je mix.


Tip 1: “Kill your darlings”.

Dit is een bekende uitdrukking in mijn kringen en betekent dat je soms maar het beste afstand kan nemen van partijen waar je van bent gaan houden met de eventuele intentie om ze te schrappen. Kies je drie favoriete melodielijnen en mute de rest. Je komt achter de meest grandioze klankencombinaties uit jouw productie.


Tip 2: plaats je melodie anders in je mix

Is de eerste tip te spannend of geloof je simpelweg dat sommige melodieën nog steeds een vorm van waarde kunnen bieden? Probeer ze dan eens anders in je mix te plaatsen. Met EQ kan je botsende frequenties elimineren. Met galm, echo, compressie en levellen kan je gecombineerd een geloofwaardige voor- en achtergrond creëren. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over de verdeling van voor- en achtergrond of neem contact op met 90%Musicproductions.

Door te pannen kan je individuele elementen gedoseerd in je stereobeeld plaatsen (aan de linker- of aan de rechterkant). Het is de combinatie van al deze elementen wat voor een geloofwaardige melodieën combinatie kan zorgen.


Tip 3: cohesie

Mensen hebben de capaciteit om selectief te luisteren. Dit zorgt ervoor dat we met niet te veel impulsen tegelijkertijd hoeven te dealen. Ook zorgt dit ervoor dat we niet op veel geluiden tegelijk kunnen focussen. Daarom is een limiet van melodieën verstandig. Maar, hoe beter gecomponeerd en gemixt, hoe meer melodielijnen acceptabel worden voor het menselijk oor. De truc is cohesie. Met cohesie in de ritmiek, toonhoogte, klank (timbre) en dynamiek kunnen meerdere melodieën als één gaan klinken. Dit is van belang in het kader van onze capaciteit om selectief te luisteren.

Vergeet niet dat het uiteindelijke doel is om de aandachtspan van je luisteraar (ja jij dus ook weer) te verhogen. Dit lukt niet wanneer je mix chaotisch klinkt en het moeilijk is om te focussen. De focus van je track versterken is dus essentieel.


Wil je toch extra melodieën in je track? Overweeg dan de volgende productieaanpak:


Arpeggio’s

Pak je melodie en transformeer deze tot een arpeggio variant. De snelheid van je arpeggio heeft invloed op de algehele groove dus wees zorgvuldig. Echter zorgt het constante ritme van het arpeggio ervoor dat het makkelijker is te focussen op iets anders (zoals de hoofdmelodie).


Mono-toon

Toon die niet van toonhoogte verandert. Deze vorm van constantie, net als een arpeggio, zorgt ervoor dat je makkelijker op een ander element kan focussen. Sustained of met een ritmisch patroon is aan jou de keus. Wees behoedzaam voor je ritmische invulling, dit kan sterk effect hebben op de groove van je track.


Filter LFO/Automation

Een filter is een handig element om ruimte te creëren in je melodie. Gebruik de LFO of automate de frequentie parameter om het filter te laten dippen op punten waar de melodieën clashen.


Wil je meer informatie over melodieën?

Neem gerust contact op met Pepijn van 90%Musicproductions. Hij helpt je graag verder bij het maken van een eigen track. Bel hem via 06 46 54 55 99, mail naar 90permusprod@gmail.com of vul het contactformulier in!

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven